Afrika’daki ölümcül sıcak hava dalgasında insan etkisi

Posted by

AA

Araştırmacılar, fosil yakıtların yanması gibi insan faaliyetlerinin, sıcaklıkları normalden 1,4 derece artırarak, bölgedeki ölümcül hava sıcaklıklarının insan etkisi olmadan yaşanmasının “imkansız” olduğunu belirtti.

BBC’nin ine göre, World Weather Attribution’dan bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışma, uzun süreli kömür, petrol ve gaz kullanımının yanı sıra ormansızlaşma gibi diğer faaliyetlerin gerçekleşmemesi durumunda gündüz ve gece sıcaklıklarının bu kadar yüksek seyretmesinin mümkün olamayacağını ortaya koydu.

İklim değişikliği, sıcaklık ortalamalarını artırdı

Araştırmayla, nedeniyle Mali ve Burkina Faso’da sıcaklıkların ortalamadan 1,5 derece, geceleri ise 2 derece daha sıcak olduğu belirlendi.

Sahel bölgesindeki ve Batı Afrika’daki bazı ülkelerdeki mart sonunda başlayıp nisan başına kadar süren sıcak hava dalgasının en çok Mali ve Burkino Faso’nun güney bölgelerinde hissedildiğini ifade eden araştırmacılar, küresel iklim değişikliğinin söz konusu dönemde sıcak hava dalgasında önemli bir rolü olduğunu kaydetti.

Güney Afrika’daki kuraklık üzerine yapılan ayrı bir çalışma ise sıcaklıklara iklim değişikliğinden ziyade El Nino hava olaylarının sebep olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, kuraklığın nedenlerini belirlemek için sıcaklık ve yağış verilerini inceledi.

İklim değişikliğinin Aralık-Şubat döneminde bölgedeki düşük yağış miktarı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını tespit eden araştırmacılar, El Nino’nun Güney Afrika’da yağışları çok azalttığını aktardı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir